Milepæler:
1996: Moestue Grape Selections AS etableres av Christopher Moestue og Stein Erik Hagen gjennom Hakon Gruppen AS.
2002: Moestue Grape Selections AB etableres i Sverige.
2003: Christopher Moestue blir eneeier av Moestue Grape Selections AS etter utkjøpet av ICA Aholds (tidl. Hakon Gruppen AS)
2005: Podium Wines etableres av Inge Hilland og Christopher Moestue
2009: Moestue Grape Selections Ltd AB etableres i Finland Eierskapet restruktureres under Moestue Group AS, etter sammenslåing med Podium Wines. Christopher Moestue og Inge Hilland blir partnere i gruppen. Christopher Moestue blir ansvarlig for selskapets portefølje og produktutvikling, som produktdirektør for gruppen, med Inge Hilland som administrerende direktør. Victoria Brandvold blir daglig leder for Podium Wines. Blend Wines etableres i Norge, heleid av Moestue Group AS, med Liz Mortensen som daglig leder.
2012: Moestue Group går i samarbeid med Cask Owners AS i Sverige og Finland med 50/50 eierskap av Moestue Grape Selections AB i Sverige og Cask Oy i Finland.
2013: Moestue Group selger totalt 3,4 millioner liter i Norge, med en omsetning på 250 millioner kroner.Moestue Group AS er nå Norges største privateide vin- og brennevinselskap.
Moestue Grape Selections importerer vin og brennevin fra klassiske europeiske vinland, med hovedvekt på franske, italienske og tyske produkter.
Vin med adresse
Innenfor de geografiske satsningsområdene våre, representerer vi kun særlig fremragende produsenter. Våre listeføringer er et resultat av nøye utvelgelse og klare kvalitetskrav. Vi arbeider med produkter som har en tydelig geografisk signatur, vin med adresse, viner som forteller hvor de kommer fra. Resultatet av kvalitetskontrollen og utvelgelsen er at du som kunde skal være sikker på at våre produkter er gode, regionaltypiske og blant de beste som er å få i sin kategori og klasse.
Christopher Moestue etablerte Moestue Grape Selections i 1996 med idéen om å importere vin og brennevin av kompromissløs kvalitet fra klassiske europeiske vinland.
Den unge vinkelneren Christopher hadde allerede et bredt og personlig nettverk av kontakter i vinverden, skapt gjennom arbeidet med å bygge opp Norges beste restaurantvinkjeller som sommelier på Bagatelle. Uten penger, men med sykkel, notatblokk, flytende fransk og mange gode idéer reiste Christopher rundt i Burgund for å skaffe seg de beste produsentene i porteføljen, og derfra videre ut i Europas mangfoldige unike vindistrikter. Teften for å følge norske vinelskeres nysgjerrighet på nye områder og vinstiler gjorde Moestue Grape Selections til en viktig drivkraft i utviklingen av markedet for blant annet burgunderviner, tørr tysk riesling, de små familiehusene i Champagne og piemontesisk vin i Norge. Evnen til å finne de beste produsentene, de økologiske og biodynamiske, og nye generasjoner som snart skulle bli de beste, er en styrke som gjorde at Moestue Grape Selections utviklet seg fra ett selskap og én mann, til dagens fem selskaper og 30 ansatte. Med hovedvekt på Frankrike, Italia, Tyskland og Spania, representerer i dag Moestue Grape Selections omlag to hundre produsenter, som alle har til felles at de lager eksepsjonelt gode viner med tydelig adresse og unik lokal karakter. Med Christopher ved roret i selskapet, og en en stab av høyt kvalifiserte vinelskere drives Moestue Grape Selections med den samme kompromissløse filosofi og entusiasme som ved starten, bak sykkelstyret, på landeveien i Burgund i 1996.
Moestue Grape Selections stiller også med produsent på ViniRana 2016. Fra Rioja i Spania har de med seg produsenten "Finca Allende", som er flott representant for den moderne vinstilen i regionen.
FINCA ALLENDE
Filosofi
Målsettingen hos Allende er å skape en fruktig og druetypisk vinstil med god regional identitet. Dette er ikke unikt for Allende, en rekke eiendommer i regionen har forstått at dette er veien å gå, og at markedet i økende grad vil etterspørre slike viner, men svært få har mestret de tekniske utfordringene ved å produsere en modernisert rioja, som ivaretar kvaliteten på druematerialets så vel som regionens egenart. Problemet bunner ofte i bruk av for mye eik og for høy ekstraksjon under gjæringen. Det resulterer i at vinene mister mye av sin drue- og regionalkarakter, slik at de bare vanskelig lar seg identifisere som rioja. Allende har for sin del funnet god balanse mellom modernisering og respekt for regionens egenart, vinene er avgjort moderne, men de snakker likevel med stedbunden dialekt.
Markedsføringsmessig arbeider Allende omtrent som et slott i Bordeaux, som jobber med én, høyst to eller tre etiketter. Allende opererer ikke med en rekke etiketter med ulike fatlagringsangivelser, slik tradisjonen har vært i Rioja, kun med hovedetiketten Allende. I tillegg kommer toppvinene Calvario og Aurus, samt hvitvinen Allende Blanco.Jordsmonn og vitikulturAllende disponerer over ca 60 ha vinmark, der en stor andel er beplantet med gamle vinstokker. Vinmarkene ligger 450-480 meter over havet, og er for en stor del nordvendte. Jordsmonnet er meget variert, druematerialet kommer fra ulike jordsmonn med høyt til medium kalkinnhold i kombinasjon med leire, løss og sand. VinifikasjonHos Allende benyttes i alminnelighet kun topp konsentrert druemateriale fra lavt produserende, gamle vinstokker. Gjæringstemperaturene er forholdsvis kjølige og maserasjonstiden er lang, videre benyttes i hovedsak kun fransk eik av varierende alder til lagring og modning av vinene. Vinene ligger vesentlig kortere tid på fat enn det som tradisjonelt gjøres i Rioja, Allende Tinto ligger 13 mnd på fat, Calvario og Aurus får 14 mnd henholdsvis 24 mnd i nye fransk eikefat. De to sistnevnte er i tillegg gjæret på franske eikefat av varierende størrelse. Summen av dette gir en helt annen vinstil enn den de fleste kjenner fra erfaringer med tradisjonell rioja.
Allende Tinto er laget på druemateriale fra gamle tempranillostokker i Briones i Rioja. Druene avstilkes 100 % og gjæres ved forholdsvis kjølig temperatur i temperaturregulerte ståltanker med påfølgende 22 dagers maserasjonstid. Siden overføres vinen i overveiende grad til små franske eikefat av typen allier (94 %) for videre lagring og modning, 25 % av vinen ligger på ny eik, all vinen ligger på eik av varierende alder i 13 mnd.
Calvario er laget på en miks av 90 % tempranillo og mindre andeler garnacha og graciano, og Aurus, laget hovedsakelig på druemateriale fra gamle tempranillostokker med noen dråper graciano i tillegg. Allende blanco er en miks av viura og malvasia.Nye RiojaTidene er i ferd med å endre seg til det bedre i DOC Rioja. Utviklingen av tempranillodruens kvaliteter blir gradvis viktigere enn å fastholde en anakronistisk lovgivning og produksjonsmåte, i det minste er det mange av dagens modernister i Rioja som mener dette med varierende grad av konsekvens og standhaftighet. I dette moderne bildet av Rioja er Finca Allende et viktig navn. Som en av Riojas mest markante modernister siden de startet opp virksomheten midt på 1990-tallet, har de ettertrykkelig brutt med den tradisjonelle riojavinstilen, der fatlagringen altfor ofte tok / tar innersvingen på druematerialets saftige og ungdommelige kvaliteter og egenskaper.
http://www.finca-allende.com/