I tillegg kommer NON DOS også til å ha med seg viner fra følgende spennende produsenter:
COS:
COS fikk sin spede begynnelse i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano mest som et artig eksperiment grunnla vinhuset, hvis navn er satt sammen av forbokstavene i de tre klassekameratenes etternavn. I dag lager de toppviner ved hjelp av eldgamle metoder i Vittoria på sørspissen av Sicilia, hvor de med status som en av Italias mest anerkjente vinprodusenter nå kultiverer 35 hektar på biodynamisk vis.
Les mer om COS: www.nondos.no/produsent/cos
MEINKLANG:
Familiebedriften Meinklang kultiverer 70 hektar med vinmark på biodynamisk vis i den lille landsbyen Pamhagen i solfylte Burgenland, helt øst i Østerrike. I tillegg til vin dyrkes også korn, frukt og grønnsaker, og det lages kjøttprodukter fra svin og storfe. Gjødsel fra de 800 anguskyrne på gården fullfører den biodynamiske sirkelen, og Meinklang er den eneste vingården i Østerrike som har en så holistisk tilnærming til vinproduksjon og drift av egen gård.
Les mer om Meinklang: www.nondos.no/produsent/meinklang
NON DOS stiller på ViniRana sammen med Matteo Garberoglio fra vinprodusenten Carussin, som holder til i Asti i Piemonte. I Norge er de blant annet kjent for de populære ”eselvinene” Asinoi og Completo.
CARUSSIN:
Carussin er en liten familiedrevet vingård som ligger i San Marzano Oliveto i Asti i Piemonte, og her kultiverer familien 26 hektar med vinmark på biodynamisk vis. Mor Bruna steller de ti eslene på gården, far Luigi tar seg av det administrative og sønnene Luca og Matteo lager vinene. Luca brygger i tillegg øl, mens Matteo har åpnet pub i vinkjelleren.
Carussin har jobbet etter biodynamiske prinsipper i over 15 år, og tillegg til vinplanter dyrkes også frukt og grønnsaker på biodynamisk vis. Det er ingen tvil om at den biodynamiske filosofien bidrar til den høye kvaliteten på vinene deres. Og dette er ikke noe hokus-pokus. Bønder har drevet med biodynamisk landbruk i hundrevis av år – fordi det fungerer. Det er først i senere tid at man har satt en merkelapp på dette.
Under vinmessen kommer Matteo til å holde en MasterClass med fokus på nettopp dette – hvorfor og hvordan de jobber biodynamisk i vinmarkene sine.
Les mer om Carussin her: www.nondos.no/produsent/carussin
SUERTES DEL MARQUÉS:
Suertes del Marqués-Soagranorte holder til i nærheten av Puerto de la Cruz på Tenerife, i appellasjonen Valle de la Orotava, som er et relativt kjølig vinområde i fjellsiden på nordsiden av vulkanen Teide. Her eier Bodega Suertes del Marqués-Soagranorte ni hektar med vinmarker sentralt plassert i en høyde på 400-650 meter over havet. Hoveddelen er beplantet med over hundre år gamle vinstokker av typen listán negro og listán blanco, men det dyrkes også lokale sorter som castellana, tintilla, baboso negro og albillo. Eiendommen omfatter totalt 21 ulike parseller. Alt arbeidet i vinmarken og vinkjelleren gjøres tradisjonelt, med andre ord uten bruk av sprøytemidler eller kjemikalier.
Les mer om Suertes del Marqués: www.nondos.no/produsent/suertes-del-marques
FRANK CORNELISSEN:
Frank Cornelissen kultiverer rundt 25 hektar land i tråd med naturen på vulkanen Etna på Sicilia. Av disse er 19 hektar plantet med vinstokker. Frank mener at det er umulig for et menneske å fullt ut forstå jordens komplekse handlinger og bevegelser, og foretrekker derfor å observere og lære av det naturen foretar seg, for så å bruke dette som grunnlag for hvordan han skal kultivere vinmarkene. Per dags dato er 18,5 hektar av vinmarkene i produksjon, mens den siste halve hektaren ble nyplantet i år. I tillegg til vinmarker har Frank 1,8 hektar som er plantet med oliventrær, samt 4 hektar som kun består av ville vekster og lava (!).
Les mer om Frank Cornelissen: www.nondos.no/produsent/frank-cornelissen
NON DOS:
NON DOS ble etablert i 2006, og har i dag fem ansatte. De skiller seg fra andre norske vinimportører ved å ha en helt tydelig og avgrenset filosofi bak produktene de importerer. Står du med en vin fra NON DOS i hånden vet du nemlig allerede mye om produktet, selv om du aldri har sett det før.
Du kan være sikker på at vinen er laget på naturlig vis – uten bruk av snarveier og tilsetningsstoffer. Du vet også at vinen ikke har fatpreg, og den er gjerne økologisk eller biodynamisk sertifisert. Du kan dermed være sikker på at du får en usminket, ren og levende vin – som kun inneholder druer og eventuelt litt svovel.
Eller naken vin, som NON DOS kaller det.
Les mer om NON DOS: www.nondos.no/om-oss